Välkommen till Skellefteå Radioamatörer, SK2AU!
Vi är din lokala amatörradioklubb i Skellefteå,
vi har vår verksamhet i en egen klubbstuga i Rönnbäcken med antenner och radioutrustningar för de flesta frekvenser.
Vi träffas
där varje helgfri tisdag kl 1900, mer info under Klubbkvällar på hemsidan. För kontakt maila/ring någon i styrelsen.
SK2AU nu även på Facebook! Kom med/logga in och skriv vad du gör och kör! 

Passa på att köra lite radio i vårvärmen!

Skriven av Administrator on .

SA2CLC Field day SA2CLC Field day

Det kom ett mail från Tommy/SA2CLC:

Fick hem en kinesisk qrp-rigg dagarna efter jul, med tanken att ta snöskotern upp på alla de bergsknabbar som finns häromkring för att få ett helt qrm-fritt läge och kanske ett par qso'n på det.

Nu har ju givetvis en massa saker kommit emellan som barn, kök, mm och med avsaknaden av ordentlig snö så har man ju inte ens startat upp skotern. Med vintern på fallrepet, och en söndag utan planer (och farsgubben som köpt en ny skoter) så slängdes korv, barn, hund och en portabelstation i bilen för en tur till föräldrahemmet och vidare därifrån med ny skoter och pulka efter.Nu blev det visserligen ingen bergstopp jag riggade station på, men väl störningsfritt.

Stationen består av följande: Kinesradio, Xiegu X1M pro. En simpel radio med rx och tx på hela kortvågen, usb, lsb, cw. Dock behövs externa lågpassfilter om man ska sända på warc-banden. Avsaknaden av agc gjorde sig tillkänna obehagligt väl när jag fullkomligt njöt av att kunna höra SM7:or helt utan qrm, då plötsligt SM3LIC ropade ner till skåneland. Det gäller att vara snabb med volymratten. (har hittat byggbeskrivningar på nätet på en agc krets)

Antennen blev en inverted v, ca 2x19m tråd och 600 ohm stegmatning, uppburen av ca 7m militära mastsektioner av glasfiber. En balun mellan stegen och en ldg autotuner agerade antennavstämmning. Autotunern, som från början var tänkt att användas som ingångskrets till mitt slutstegsbygge, ratades då det blev enklare att göra fasta kretsar på slutsteget och istället använda ldg'n till det den är tänkt till, dvs vara en enkel och smidig tuner att  ha med i ryggsäcken.

Blev det några qso'n då? Nja. Ett blev det iallafall. Jag hade ju missat att det var arrl ssb contest så banden var ju fullsmockade, och när det väl lugnat ned sig så blev det qrm från fru och barn, men likväl är jag nöjd.

Jag fick testa kinesen litegrann, testa störningsfritt qth, testa att sätta upp portabelmasten och köra lite skoter. Beväpnad med endast 5w ssb under tveksamma  konditioner är ju inget vidare, så detta gjorde mig bara mer taggad på att fortsätta med telegrafiträningen.
73, Tommy, SA2CLC