Richard Sorge´s spionstation i Tokyo

Skriven av Administrator on .

Richard Sorge a sovjet spyVad ryssarna i alla tider har varit bra på, så är det spionage. Och de lär säkert hålla hög klass fortfarande. Spioner och deras radiotrafik har alltid intresserat många av oss radioamatörer.

En av de mer kända ryska spiongrupperna under WW2 styrdes av Dr. Richard Sorge i Tokyo under tiden 1933 till slutet av 1941, då gruppen sprängdes av den japanska säkerhetspolisen.

Gruppen hade goda kontakter både i den högsta japanska ledningen, såväl som på den tyska ambassaden där Dr. Sorge var rådgivare. Stalin fick många ovärderliga upplysningar om fiendens tankar och avsikter. Gruppen bestod av både japaner och europeer, och deras radiotekniker var en tysk vid namn Max Clausen, förmodligen duktig radioamatör.

Radiotrafiken skedde bland annat på 7 MHz amatörradioband med anropsignalen “AC” och motstationen hade signalen “XU”, ett prefix som var tilldelat Republiken Kina. Även närliggande frekvensband användes och med ett intensivt användande av Q-koder blev det en förklädd amatörradiotrafik. Richard Sorge skickade under världskrigets första arton månader 141 krypterade telegram till sin uppdragsgivare i Moskva. Sändningarna pågick ca tre gånger i månader och sändningsplatsen ändrades varje gång. Research och text: SM2BYW

Läs mer>>