Välkommen till Skellefteå Radioamatörer, SK2AU!
Vi är din lokala amatörradioklubb i Skellefteå,
vi har vår verksamhet i en egen klubbstuga i Rönnbäcken med antenner och radioutrustningar för de flesta frekvenser.
Vi träffas
där varje helgfri tisdag kl 1900, mer info under Klubbkvällar på hemsidan. För kontakt maila/ring någon i styrelsen.
SK2AU nu även på Facebook! Kom med/logga in och skriv vad du gör och kör! 
Skriv ut

Nyheter från Radiomuseet nr 88

Skriven av Administrator on .

Swedish Television "Tekniskt Magasin"

Detta nyhetsbrev handlar till stor del om till minne av SM6DGR, Erik Begsten.

Bertil Bengtsson skriver:

"Måndagen den 4 april nåddes jag av meddelandet att Erik lämnat detta jordiska, eller SK, silent key som vi radioamatörer använder vid detta tillfälle. Erik hade ju regelbundet kontakt via morsetelegrafi på 80-meterbandet med sina radioamatörvänner.

Första gången jag kom i kontakt med Erik var omkring år 1964, då jag medverkade i ett amatörradioprogram som sändes i TV från Synvillan på Delsjövägen. Även min bil fick vara med, saken var nämligen den att jag installerat en hembyggd amatörradioanläggning för trafik på 80-meters bandet AM, med en stor antenn monterad vid bakre kofångaren.

Det var Elis SM6AZY, Egon Kjerrman SM6XH samt Lennart Bjureblad SM6AEN och jag, som var med vid inspelningen. Det var ett halvtimmeslångt program med Erik som programledare, om amatörradiohobbyn i Sveriges enda televisionskanal på den tiden om jag minns rätt.

Andra gången Erik medverkade var i SRT P3, luciadagen den 13 december 1969, det var ett två timmar långt musikönskeprogram för radioamatörer, vi hade samlats i mitt hus med Erik, Lennart Bjureblad SM6AEN, och anropade SM5SRT på 80 meter SSB, det var Per Önell SM5PE som var programledare då.

Detta program spelade jag in på rullband, det finns bevarat i stereo och även överfört till digitalt media. Några mobila amatörer hade ställ upp sina bilar, förmodligen nära radiohuset på Gärdet i Stockholm, tunade in med full bärvåg på SM5SRT:s frekvens, jag trodde högtalarmembranet skulle hoppa ur sin låda, störningar förekom också tyvärr. Men vi fick igenom vår önskelåt som Erik hade önskat."

Men även om att en Collins KWM-2 kortvågstranceiver och två mottagare, en Heathkit HR-10B samt en Heathkit HR-1618 är till salu.

Läs mer>>