Välkommen till Skellefteå Radioamatörer, SK2AU!
Vi är din lokala amatörradioklubb i Skellefteå,
vi har vår verksamhet i en egen klubbstuga i Rönnbäcken med antenner och radioutrustningar för de flesta frekvenser.
Vi träffas
där varje helgfri tisdag kl 1900, mer info under Klubbkvällar på hemsidan. För kontakt maila/ring någon i styrelsen.
SK2AU nu även på Facebook! Kom med/logga in och skriv vad du gör och kör! 

DIY - Chinese Pixie-2, en trevlig leksak för radioten

Skriven av Administrator on .

DIY PIXIE Kit CW transceiverAnledningen till att jag beställde en byggsats var nog priset -  30 kronor och 34 öre fritt i postlådan från E-bay.

Hur billigt kan det bli, bara kristallen kostar ju det!  Nåväl, den lilla påsen med ett bra dubbelpläterat kretskort, två phone-kontakter och en medhörningsbuzzer samt LM386 och div andra komponenter kom i bubbelplastpåse efter ett par veckor. Det är gott om olika försäljare på Ebay, och priserna för samma produkt kan skilja stort.
 
Byggsatsen är den vanliga Pixieversionen efter WA6BOY som kom för över tjugo år sedan. Köparen får själv printa ut schema med info från e-baysidan och det bra kretskortet är väl komponent-utmärkt, så det är nog även ett passande nybörjarbygge.

Efter en trevlig byggkväll, så var det bara ansluta antenn och trycka på telegrafnyckeln. Med 12 volt så kom det ut 0,3 watt och med ett 9 voltsbatteri 0,175 watt. Betydligt mindre än vad som reklamen lovar.

Av någon anledning så har de flesta kinabyggsatser en kristall på 7023 KHz, som varken i USA eller EU är QRP-standard. Så jag lödde dit en 7030 kHz-kristall, och efter provkörning så bytte jag till en 2N2219 transistor, med lite högre uteffekt för norrlandsbehov, runt 0,5 watt. Man kan ändra mottagaren ca 4-5 KHz, däremot så ligger sändarfrekvensen fast.

Att få ett QSO är ju givetvis betydligt svårare med fast kristallfrekvens, men omöjligt är det ju inte.  Jag hörde SM5EDX ligga i trafik, och jag provade ropa upp honom, och han blev så förvånad över mina signaler, att han bums beställde en byggsats, och nu har vi haft dubbelsidigt Pixie-QSO med varsin station, avståndet är ca 600 kilometer.  I helgen fick jag QSO med ES1AO i Tallinn, även det en distans på 620 kilometer, inte dåligt med en halv watt!

Länk till Pixien HÄR, fast det är inte säkert att den funkar i all framtid...

Med tanke på priset - så är det mycket nöje för pengarna!

/Jimmy, SM2BYW