Välkommen till Skellefteå Radioamatörer, SK2AU!
Vi är din lokala amatörradioklubb i Skellefteå,
vi har vår verksamhet i en egen klubbstuga i Rönnbäcken med antenner och radioutrustningar för de flesta frekvenser.
Vi träffas
där varje helgfri tisdag kl 1900, mer info under Klubbkvällar på hemsidan. För kontakt maila/ring någon i styrelsen.
SK2AU nu även på Facebook! Kom med/logga in och skriv vad du gör och kör! 

The CRTR: A ceramic resonator regenerative transceiver for 7 MHz - UPPDATERAD!

Skriven av Administrator on .

Tisdagen den 9 oktober demonstrerade Jimmy/SM2BYW sin hembyggda regenererade transceiver med en keramisk resonator. Byggd efter en Beskivning av Peter/VK3YE i engelska SPRAT Magazine.

Komponenterna till ett sådant här enkelt bygge är så vanliga, så att det mesta finns nog i de flesta junklådor. Det enda jag inte hittade i mina samlingar var de två keramiska oscillatorerna på 7160 KHz. Någon vanlig leverantör kunde jag inte finna, men det gick snabbt och billigt att beställas från www.minikits i Australien. En ytterlåda från ett kasserat datapower visade sig vara mycket lämpligt .

Två kopparlaminat på 10x8 cm passade bra, en på var sida så man separerar sändar och mottagardelen, och underlättar vid felsökningen. Genom att lägga en 20pF över resp. vridkondensator blev frekvensomfånget bara CW-delen, med förbättrad bandspridning.

LF-steget visade sig vara i svagaste laget, så ett LM386 chips hängdes på, som regleras med en pot. och en liten högtalare placeras i lådans mitt. Sändaren saknar medhörning, så en enkel sidetoneoscillator (modell PY2OHH) installerades för att underlätta CW-sändningen.

Mottagaren är riktigt pigg och återkopplingen är förvånansvärt mjuk och behaglig. Sammanfattning - kan bara konstatera att det blev ett riktigt trevligt bygge, några kontakter på 600-800 km har avverkats med goda rapporter.
Text: SM2BYW

Intresserade åskådare, var som vanligt "grön-radio-gubbarna" Tommy/SA2CLC och Lennart/SM2ALV plus några vanliga hams...

The CRTR: A ceramic resonator regenerative transceiver for 7 MHz

alv byw qrp

SA2CLC,SM2ALV and SM2BYW