Efter diverse fruktlösa annonser på DX-radio där jag eftersökte ett Heathkit SB220, så började jag fundera på att bygga eget. Det som fick den berömda bägaren att rinna över var 3st 813 på tradera som jag bjöd hem. Jag ville ha stora glasrör så ett par 813 passade ju som hand i handsken för mig. De fick goa till sig på arbetsbänken i garaget medans jag letade och skrapade ihop resterande komponenter.
Som nybliven radioamatör är ju junkboxen väldigt grund, så mycket delar ramlade ned i brevlådan från mestadels ryska ebayförsäljare. Att det skulle byggas i gammal stil var klart redan från början så ett chassie bockades på jobbet under lunch och fikaraster.
Många scheman luslästes, många frågor ställdes till de mer erfarna byggarna, och till slut kunde jag provköra komponenterna var för sig. 2700 volt kan hoppa ganska långt fick jag erfara, tror jag gjorde om likriktaren/dubblaren 3 gånger innan det fungerade ordentligt.
Jag har fått mycket hjälp av SM7FCU, som också rätt nyligt färdigställt ett 2x813 slutsteg, där vi i många mail funderat kring bias, glödspänningar och verkningsgrad. När det då var dags för att "stämma av i burken", så gick det väl sådär. Självoscillation släckte garaget ett par gånger. Hårdare jordning för rörsocklarma medelst kopparfolie avhjälpe det problemet, dock uteblev uteffekten.
Det sägs ju att 813 tål allt, förutom att tappas i betonggolvet, men de rör jag hade passar nog bäst som adventsljusstake. Köpte ett par NOS Philips 813 och nu började det hända saker. I dagsläget ger det ca 900W ut på 80-20m, så till vintern blir det lite pyssel med att få till de högre banden samt knäcka till en toppkåpa.
Ska man då summera ett bygge i den här klassen, så måste jag börja med att motvilligt erkänna att om man ska se detta ur en ekonomiskt vinkel, så hade ett gammalt SB220 blivit bra mycket billigare, då jag i princip varit tvungen att köpa in varenda pinal. Å andra sidan har jag fått mycket värdefull kunskap som jag annars gått miste om. Och det bästa är ju att kunna säga "I´ve built it myself"!
On air tester har varit positiva. Så länge jag inte driver förbi 85-90 mA gallerström så går det linjärt och fint, och vid det laget toppar uteffekten redan ca 950 W i en väl avstämd antenn.
Väl mött på banden! //Tommy, SA2CLC
Några bilder från byggtiden:
|