Mastapor

Mastodontbygge
i Rönnbäcken

Bilder från mastbygget i Rönnbäcken 1978

De svartvita bilderna har tagits av Stieg Sandström/SM2BNS och färgbilden av den färdiga masten av Erik Willför/SM2LWU.

Photos © Copyright Stieg Sandström/SM2BNS och Erik Willför/SM2LWU. All rights reserved.

Förmodligen samtycker de flesta av deltagarna i mastbygget, när webmaster påstår att det fram till år 2000, troligtvis är
SK2AU:s största projekt

Och tomten var öde och tom, och RF-tystnad var över schacket, och Morses ande svävade över grundvattnet...
Tyvärr hade det nog inte hjälpt om Morses ande hade sagt: "Varde mast och däruppå antenner i mäng".
Vi fick allt lov att hjälpa hans brillianta ande på traven - men så brukar det väl vara med andar...

Det hela började med storstädning på en förrådstomt med skrot, skrot och gamla krandelar. Krandelar? Aha! Tänk om...
Därmed startade projektet "Bamsemast".
Rostiga krandelar förvandlades till blästrade, rostskyddsbehandlade och ytlackerade "refurbished second hand" mastelement.
Visserligen i nattens mörker och med "måleriets" och en nattvakts goda minne... Vad vore amatörradio utan dolda och ibland lyckligt ovetande sponsorer.

Motor i projektet var Staffan Meijer /SM2DQS, tillika ordförande i klubben. Klarade som vanligt allt; teodolit, mastklättring och förmodligen även kaffebryggaren om vi minns rätt.

När bygget kommit så här långt var vi inne i oktober och delar av jobbet fick utföras i regn och snöblask.

Men vad gjorde det; en vinter med fina QSO:n väntade!
Per Larsson/SM2IZO på väg upp i tävlan med nästa segment som ska monteras.

Gissa vem som vann?
Å andra sidan: gissa vem det var som ställde sig på toppen av det översta segmentet och slog en drill när det tycktes för jobbigt för en klättring ToR mastfoten? Rätt igen!
Att sedan mannarna i masten under Per fick lära sig vad det vill säga att hålla andan i ureadimma, var kanske bara en ny nyttigt och lustig erfarenhet.

Alla tre överlevde!
Staffan Meijer/SM2DQS vid teodoliten, som inte ens 1978 var av senaste skriket. Inte alls att jämföra med sista skriket år 2000 på den lilla bilden längst upp till vänster på sidan.
Men som det heter: "Mästaren letar inte efter rätta penseln". Masten stod där precis som den skulle; spik rak, som packad med Viagra!
Tjugo år före dess tid.

Mastmontörerna Per Larsson/SM2IZO och Micael Nilsson/SM2FHL har fått besök av basen Staffan/SM2DQS, som nog var mest intresserad av utsikten. Vädret var fortfarande fint; indiansommar eller kanske mastbyggarsommar - i oktober! Japp! Det var trångt om saligheten för det mesta. Per/SM2IZO och Micael/SM2FHL verkade trots allt ändå inte slåss om utrymmet i "High Tower". Kanske bra med tanke på att ringen saknade rep!

Staffan/SM2DQS spelar rysk roulett med säkerhetsselen?

Nej - tror inte det. Möjligen trött i ordförandearmen.
Segmenten gick med jämn och säker fart - kampen stod mot gravitation och den hotande vintern. Mot gravitatinen blev det remi, masten står kvar än idag år 2000, men den vintern fick i alla fall se sig slagen av de idogt stretande radioamatörerna.

Som ett monument över vad som kan göras med vilja, villiga armar och generösa företag på orten, stod den där till sist - i all sin röda glans. Antennerna var på plats och trafiken kunde flyta i takt med vad konditionerna medgav.
Snart nog skulle också experiment och underhåll få klubbens medlemmar att utmana den egna "klätterväggen".

Kontakta gärna för kommentarer, synpunkter och förslag angående hemsidan.