Välkommen till Skellefteå Radioamatörer, SK2AU!
Vi är din lokala amatörradioklubb i Skellefteå,
vi har vår verksamhet i en egen klubbstuga i Rönnbäcken med antenner och radioutrustningar för de flesta frekvenser.
Vi träffas
där varje helgfri tisdag kl 1900, mer info under Klubbkvällar på hemsidan. För kontakt maila/ring någon i styrelsen.
SK2AU nu även på Facebook! Kom med/logga in och skriv vad du gör och kör! 

Silvernatten 1993

Skriven av Administrator on .

"Those were the days..."

Christer/SM2XLL hittade en gammal goding på Tuben, Silvernatten 1993, och la ut den på Fejjan. Ni som har klarat er undan Facebook kan se videon här ovan.

Vår klubb körde säkerhetsradiosamband OCH resultatrapportering från SM-rallyna 1993, 1995, 1997 och 1999 enligt mina noteringar.
Rättelse: Osäkert om vi körde resultatrapportering via packet radio redan 1993, men -95, -97 och -99 gick det till som beskrivs.

Resultatrapporteringen gick på 70 cm och via packet radio, i varje målbil fanns en bärbar dator, packetmodem, en rig samt varierande slag av antenner. Säkerhetssambandet gick på 2m.

På FM/TV-stationen satt en ombyggd MTD-basstation med 50 W utteffekt som matade en antenn 50 m upp i masten. Riggen var förbunden via "hyrd ledning" (på Televerkstiden gick sånt att fixa på ideell basis!) och korthållsmodem ner till sekretariatatet på stan där packetmodem och packet-BBS fanns.

I de bärbara datorerna i bilarna kördes Procom Plus (minns du?) tillsammans med ett skript som automatiserade inmatning av tävlande nr och körtid + ev kommentar. Långyagi och master på bilarna klarade trafiken på 70 cm på direkten upp till TV-masten ända upp till 5-6 mils avstånd. På nåt ställe körde vi via digipeater, men det slöade ner trafiken rejält!

Vår packet-BBS processade paketen och la ut resultatet på en nätverksserver där han som skötte resultatservicen plockade upp dem. Det tog mindre än en minut från det en bil gick i mål till dess resultatet automatiskt kom upp på monitorerna i pressrum m fl ställen. Resultatservice, Lars Gren från Staffanstorp sa att ingen annanstans hade det fungerat så bra som i Skellefteå. Men man hade nästan blodsmak i munnen när det hela var över! Det var ett digert jobb att se till att varje start- och målbil hade rätt utrustning för att klara trafiken.

Det var personalkrävande tävlingar, så vi fick god hjälp från grannklubbarna i Umeå, Lycksele och även från Luleåområdet.