Välkommen till Skellefteå Radioamatörer, SK2AU!
Vi är din lokala amatörradioklubb i Skellefteå,
vi har vår verksamhet i en egen klubbstuga i Rönnbäcken med antenner och radioutrustningar för de flesta frekvenser.
Vi träffas
där varje helgfri tisdag kl 1900, mer info under Klubbkvällar på hemsidan. För kontakt maila/ring någon i styrelsen.
SK2AU nu även på Facebook! Kom med/logga in och skriv vad du gör och kör! 

Årets loppis den 5 september

Skriven av Administrator on .

SM0KOT, SM2TOS och SA2CKU. i bakgrunden vår nestor Kurt/SM2DXH.

Mikael/SM2KOT pratar med Richard/SM2TOS och Anders/SA2CLU med second op.

Årets loppis var flyttad till hösten pga att många upplever att våren är en mer hektisk tid. Det tycks ha vara ett lyckat val.

Även i år fick vi vara i totohallen som är mycket större och ljusare. Well det mesta förlöpte som tidigare år. Många "burkar" bars in och ut genom dörren, utanför hade André/SM2RHL släpvagnsloppis.

Mikael/SM0KOT pratade om de nummersändare som vi kan höra på kortvågen. Man kan tro att det är en kvarleva från kalla kriget, men det är en alldeles perfekt metod att få ut information till inbäddade spioner. Det krävs ingen specialutrustning och de som tar emot sändningarna är väldigt svåra att upptäcka, moderna mottagare läcker mycket lite lokaloscillatorsignal.

För att avkoda dess sändningar krävs bara en vanlig hygglig mottagare och en kodbok som är lätt att gömma. Kodnycklarna används bara en gång och förstörs sedan, det är i princip omöjligt att avkoda dessa sändningar utan tillgång till kodnyckel.

Olika länders intelligenstjänst försöker däremot se mönster i sändningarna och koppla ihop sändningar med faktiska händelser i olika länder.

Fenomenet "The buzzer" på 4265 kHz har inget med nummersändare att göra, enligt Mikael. Den används för meddelanden till Moskvas försvar.

Se fler bilder från loppisen HÄR.